Co jsou biopotraviny a jak se v nich vyznat?

Bio je velkým tématem a s biopotravinami se setkáváme stále častěji i v běžných obchodech. Co se ale pod „kouzelným“ slůvkem bio skrývá a jaké podmínky musí takové biopotraviny splnit?
Co se rozumí pod pojmem biopotravina
Biopotravina je zpracovaným bioproduktem, který je vyprodukován v souladu s legislativně platnými požadavky na ekologickou produkci.
To znamená, že zemědělství má být koncipováno tak, aby bylo šetrné vůči lidem i přírodě a všem živočichům v ní žijícím, potažmo i vůči rostlinám, půdě a vodě. Bio se tak pěstuje bez použití pesticidů a k hnojení se používají výlučně přírodní hnojiva, jako je hnůj, močůvka nebo kompost.
Podobně probíhá chov hospodářských zvířat, při němž se respektují jejich přirozené potřeby. Ovšem pozor, pokud narazíte na tvrzení, že výhodou bio je absence růstových hormonů a antibiotik, jedná se o mýtus. Růstové hormony nesmí podávat chovatelé ani v chovu běžném a u antibiotik jsou přípustná pouze schválená léčiva. Zvíře v ekologickém zemědělství může být adekvátním způsobem léčeno, na maso jsou však stanoveny delší ochranné lhůty, než se dostane ke spotřebitelům.
Biopotraviny mohou být tuzemské i zahraniční produkce. Tato kategorie zahrnuje obecně velmi širokou škálu výrobků, zejména se jedná mléko a mléčné výrobky, ale i pečivo, vejce, různé druhy masa, ovoce a zeleninu.
Týká se bio pouze potravin?
Bio jednoznačně nemusejí být pouze potraviny. V širším slova smyslu lze jako bioprodukt označit i surovinu rostlinného nebo živočišného původu.
Vždy se ale musí jednat o produkty zemědělského původu. Patří sem tak suroviny pro výrobu bio potravin, zástavová zvířata, chovná zvířata nebo suroviny pro nepotravinářské využití. Přídomkem „bio“ však není možné označit sůl, vodu nebo zvířata ulovená ve volné přírodě nebo na moři.
V čem tkví výhody biopotravin
Na tom, zda je bio skutečně zdraví prospěšnější, se vědci dosud zcela neshodli. Některé studie potvrzují, že biopotraviny se vyznačují vyšším podílem antioxidantů a dalších prospěšných látek, jako je vitamín C, zinek či omega mastné kyseliny. Jiné vědecké zdroje však podobná tvrzení vyvracejí.
Vyšší kvalitativní úroveň můžeme spíše předpokládat, a to i z pohledu toho, že při výrobě biopotraviny jednoduše nemohou být použity žádné problematické přídatné látky. Jednoznačným a potvrzením benefitem biopotravin je z hlediska lidského zdraví nízká až nulová zátěž potravin pesticidy.
Zcela nesporný už je ekologický přínos biopotravin. Jejich produkce napomáhá mírnit celkové znečištění prostředí. Bio šetří vodu, brání erozi půdy, ale i zvyšuje úrodnost.
Jak poznám, že výrobek je v biokvalitě?
Každý bioprodukt, který najdete v obchodě, musí být certifikován, což dokládá splnění nejen tuzemského, ale i evropského zákona o ekologickém zemědělství.
Spotřebitel to na první pohled pozná podle specifických bioznaček. V Česku se používá tzv. biozebra, tedy zelené logo s pruhy a nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. Logo musejí nést veškeré bioprodukty vyrobené v tuzemsku.


Ucelenou vizuální identitu všem evropským produktům pak dává biologo EU v podobě zeleného listu vytvořeného z hvězd. Takzvaný biolístek je doplněn i číselným kódem kontrolní organizace a označením původu zemědělských surovin.
Povinně je toto značení vyžadováno u všech balených potravinářských výrobků z EU vyprodukovaných a prodávaných jako ekologické produkty v EU. Biopotraviny dovezené ze třetích zemí mohou tímto logem být opatřeny volitelně.
Neuspokojí vás značka a chcete ověřovat doslova na vlastní kůži? Jakmile si biopotravinu přinesete domů, můžete samozřejmě i zkusit ochutnat. Kvůli nižšímu podílu vody by obecně chuť potraviny měla být výraznější.
Lze ověřit, že výrobek je skutečně bio?
Jak upozorňují odborníci, v případě biopotravin by vám nepomohly dokonce ani laboratorní testy analyzující složení.
Například od masa vyprodukovaného v klasickém chovu by se totiž bio maso v zásadě příliš nelišilo. Odhalit byste tímto detailním testováním byli schopni maximálně přítomnost zakázaných látek, což se typicky projeví u rostlin.
Klíčová z podstaty bioproduktu je hlavně kontrola výroby a způsobu produkce. A na to samozřejmě spotřebitel pomyslné páky příliš nemá. Prakticky tak musí „pouze“ věřit označení výrobce.
Ani ochutnání rozhodně neberme jako průkaznou kontrolu kvality bioproduktu. Chuť je do značné míry subjektivní. Nakonec totiž i mezi samotnými spotřebiteli planou „svaté“ spory o to, zda jsou biopotraviny opravdu chuťově lepší.
Jsou biopotraviny dražší než běžné jídlo?
Biopotraviny opřadá řada mýtů. Jednoznačně se nejedná o stravu vhodnou pouze pro příznivce veganství, makrobiotiky či jiných alternativních stravovacích směrů.
Dalším rozšířeným tvrzením je to, že bio je automaticky velmi drahé. To pravda být může. V režimu bio totiž zemdělci dosahují nižších výnosů a musejí zapojit i vyšší podíl ruční práce. Bezvýhradně však tvrzení o drahých biopotravinách platit nemusí.
Vyšší cenu způsobuje často vyšší marže prodejce. Proto se vyplatí spíše nakupovat přímo u farmáře, který si nemusí financovat také marketing. Druhým objektivním důvodem pro vyšší ceny je skutečnost, že biopotraviny pocházejí často z dovozu. Ušetřit můžete také za předpokladu, že se naučíte nakupovat sezónní potraviny.
Je potřeba kupovat všechny výrobky v biokvalitě?
Hlavně kvůli tomu, že zatím nemáme exaktními výzkumy potvrzeno, že bio má jednoznačně pozitivní dopad na naše zdraví, není zcela bezpodmínečně nutné jíst výhradně bio a kupovat tak v odpovídající kvalitě veškeré potraviny.
Doporučeno je sáhnout po této alternativě zejména u potravin, které si dopřáváte častěji, tedy například u masa, mléka nebo vajec, ale třeba i brambor. Ty konvenční totiž mohou obsahovat například těžké kovy a další látky, které mohou poškodit lidské zdraví tehdy, pokud se dlouhodobě kumulují.